This article is over 5 years old and may contain outdated information.

Kids

10 questions to test your geography knowledge

The Canadian Geographic Challenge is turning 20! To celebrate we’ve compiled a list of our favourite past quiz questions. Can you answer them correctly?

  • Feb 09, 2015
  • 347 words
  • 2 minutes
Expand Image
Advertisement

The Canadian Geographic Challenge is turning 20 years old! It’s Can Geo Education’s oldest program, so to celebrate we’ve combed through past quiz questions and compiled some of our favourites. For the next three weeks, until registration closes on March 1, we’re encouraging all Canadians to use these questions to test their own high school geography knowledge. And while you’re at it, tell the teachers in your life to register for what proves to be our most exciting Challenge yet!

(Answers at bottom of page)

  1. How many Canadian provinces do not have marine coastlines?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
     
  2. The glacial feature in northwestern Manitoba is a:
    a) Esker
    b) Drumlin
    c) End moraine
    d) cirque
     
  3. Île René-Levasseur, a Québec island which can be seen from space, is located in:
    a) St. Lawrence Seaway
    b) Manicouagan Reservoir
    c) Ungava Bay
    d) James Bay
     
  4. Skunks are not native to any part of:
    a) Newfoundland and Labrador
    b) British Columbia
    c) Northwest Territories
    d) Saskatchewan
     
  5. Which Canadian province does not adopt Daylight Saving Time?
    a) Newfoundland and Labrador
    b) New Brunswick
    c) Manitoba
    d) Saskatchewan
     
  6. The geological age of the dinosaur fossils found in Dinosaur Provincial Park, a UNESCO World Heritage Site near Drumheller, Alberta, is:
    a) Precambrian
    b) Cretaceous
    c) Devonian
    d) Neogene
     
  7. Approximately 475,000 colonies of these animals lived in the Canadian Prairie Provinces in 2011
    a) Prairie dogs
    b) Monarch butterflies
    c) Honey bees
    d) Garter snakes
     
  8. Which of the following elements is not mined in Canada
    a) Aluminum
    b) Copper
    c) Molybdenum
    d) zinc
     
  9. Environment Canada requires a blizzard to have sustained wind speeds of at least:
    a) 100 km/hr
    b) 75 km/hr
    c) 40 km/hr
    d) 20km/hr
     
  10. The border between Alberta and Saskatchewan follows which line of longitude?
    a) 49W
    b) 60W
    c) 230W
    d) 110W

Answers
1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

Advertisement

Are you passionate about Canadian geography?

You can support Canadian Geographic in 3 ways:

Related Content

Kids

Meet the 2015 Canadian Geographic Challenge participants

The Canadian Geographic Challenge, now in its 20th anniversary year, will bring 20 young…

  • 1691 words
  • 7 minutes

Travel

Robin Esrock swore he would never take his kids to Disneyland — and then he did

How to make the most out of your visit to Disneyland, plus all the tips and tricks needed to ensure you and your family have a positive experience

  • 1749 words
  • 7 minutes

People & Culture

2013 Innovation in Geography Teaching Award winner : Andrew Young

For an educator who has gone above and beyond their job description to further geographic literacy

  • 533 words
  • 3 minutes

Travel

A hands-on education in Churchill, Manitoba

Tundra Buggy pioneer Frontiers North invites adventurous families to northern Manitoba for a bucket list summer vacation

  • 1590 words
  • 7 minutes