Mapping

Geography lingo to impress your friends

Can you answer these 10 geography lingo questions correctly?
  • Feb 16, 2015
  • 332 words
  • 2 minutes
Expand Image
Advertisement

The Canadian Geographic Challenge is turning 20 years old! It’s CG Education’s oldest program, so to celebrate we’ve combed through past quiz questions and compiled some of our favourites. So, until registration closes on March 1, we’re encouraging all Canadians to use these questions to test their own high school geography knowledge. And while you’re at it, tell the teachers in your life to register for what proves to be our most exciting Challenge yet!

(Answers at bottom of page)

  1. The line of latitude at 23.5° South is known as the:
    a. Arctic Circle
    b. Tropic of Cancer
    c. Tropic of Capricorn
    d. Antarctic Circle
     
  2. Isobars connect points that have equal:
    a. Atmospheric pressure
    b. Air temperature
    c. Water density
    d. Heat flux
     
  3. The distance represented by 1 degree of latitude is:
    a. 1 km
    b. 100 km
    c. 111 km
    d. 1000 km
     
  4. How many sovereign countries are cut by the Arctic Circle
    a. 6
    b. 4
    c. 2
    d. 8
     
  5. Which instrument is used for measuring relative humidity?
    a. Anemometer
    b. Barometer
    c. Piezometer
    d. Hygrometer
     
  6. Precipitation which results when air masses are forced to rise over mountains is:
    a. Convectional
    b. Convergent
    c. Frontal
    d. Orographic
     
  7. When studying lakes, a Secchi disc is used to measure:
    a. Water clarity
    b. Water acidity
    c. Water velocity
    d. Suspended organic content
     
  8. To determine your position, a GPS must receive signals from at least this many satellites.
    a. 1
    b. 6
    c. 2
    d. 3
     
  9. The Saffir-Simpson Scale is used to compare the strengths of:
    a. Hurricanes
    b. Earthquakes
    c. Tornadoes
    d. Tsunami
     
  10. On the day of Spring Equinox, how many hours of daylight does the South Pole receive?
    a. 0 hours
    b. 6 hours
    c. 12 hours
    d. 24 hours

Answers
1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (d) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (a) 10. (c)

Advertisement

Related Content

Kids

Meet the 2015 Canadian Geographic Challenge participants

  • 1691 words
  • 7 minutes
historic disease map

Mapping

Q&A: Tom Koch on disease mapping and medical geography

‘Maps aren't magic,’ says University of British Columbia prof — but during disease outbreaks, they can help us sort good information from bad

  • 778 words
  • 4 minutes

People & Culture

2013 Innovation in Geography Teaching Award winner : Andrew Young

For an educator who has gone above and beyond their job description to further geographic literacy

  • 533 words
  • 3 minutes

Kids

Team Canada set to compete in the virtual 2021 International Geography Olympiad

Four high school geography students prepare to represent Canada in a virtual global geography competition

  • 691 words
  • 3 minutes