This article is over 5 years old and may contain outdated information.

Mapping

Global geography trivia

Think you know more about the world than than a Canadian Geographic Challenge contestant?

  • Feb 23, 2015
  • 322 words
  • 2 minutes
Expand Image
Advertisement

The Canadian Geographic Challenge is turning 20 years old! It’s Can Geo Education’s oldest program, so to celebrate we’ve combed through past quiz questions and compiled some of our favourites. So, until registration closes on March 1, we’re encouraging all Canadians to use these questions to test their own high school geography knowledge. And while you’re at it, tell the teachers in your life to register for what proves to be our most exciting Challenge yet!

(Answers at bottom of page)

  1. Minsk is the capital of this country:
    a. Russia
    b. Belarus
    c. Austria
    d. Ukraine
     
  2. This country peacefully gained its independence from Yugoslavia in 1991:
    a. Macedonia
    b. Slovenia
    c. Hungary
    d. Poland
     
  3. The Carpathian Mountains are located in this country:
    a. Slovakia
    b. Czech Republic
    c. Romania
    d. Germany
     
  4. The Benguela Current washes the coast of:
    a. Mozambique
    b. Bangladesh
    c. Namibia
    d. Papua New Guinea
     
  5. In 2012, this country was the largest producer and exporter of green peas:
    a. Canada
    b. China
    c. Italy
    d. United States
     
  6. The “Quetzal” is the national currency of:
    a. Qatar
    b. Guatemala
    c. Belarus
    d. Nicaragua
     
  7. Sri Lanka, famous for its production and export of tea, was once known as:
    a. Ceylon
    b. Mesopotamia
    c. Persia
    d. Xanadu
     
  8. In May and June each year, the “Atlantic Canadian Lobster Festival” is held in restaurants of this European country, which imports 1 million kilograms of Canadian lobster annually.
    a. United Kingdom
    b. Belgium
    c. Denmark
    d. Spain
     
  9. The Isthmus of Kra is the southernmost part of this country:
    a. Bangladesh
    b. Nepal
    c. Thailand
    d. Vietnam
     
  10. This country is the southernmost of the three Baltic States:
    a. Latvia
    b. Poland
    c. Estonia
    d. Lithuania

Answers
1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (d)

Advertisement

Are you passionate about Canadian geography?

You can support Canadian Geographic in 3 ways:

Related Content

Kids

Meet the 2015 Canadian Geographic Challenge participants

The Canadian Geographic Challenge, now in its 20th anniversary year, will bring 20 young…

  • 1691 words
  • 7 minutes

Environment

Global geography community calls for action on climate and biodiversity crises

80 global geography societies and organizations from 59 countries have signed a joint declaration urging the world’s leaders to protect nature and secure a liveable climate

  • 565 words
  • 3 minutes
historic disease map

Mapping

Q&A: Tom Koch on disease mapping and medical geography

‘Maps aren't magic,’ says University of British Columbia prof — but during disease outbreaks, they can help us sort good information from bad

  • 778 words
  • 4 minutes

People & Culture

2013 Innovation in Geography Teaching Award winner : Andrew Young

For an educator who has gone above and beyond their job description to further geographic literacy

  • 533 words
  • 3 minutes